Wytrawiacz stomatologiczny służy do zwiększenia adhezji pomiędzy tkankami zęba a uzupełnieniami kompozytowymi.
Konsystencja wytrawiacza umożliwia natychmiastowe i całkowite spłukanie preparatu z ubytku.
Preparat nie pozostawia przebarwień na zębach.
Produkt dostępny w strzykawkach wypełnionych 2,6 g, 6,5 g, 13 g i 60 g żelu + końcówki do wytrawiacza.
Opakowania:
1 x 2,6 g
1 x 6,5 g
1 x 13 g
1 x 60 g
Kategoria: | Wytrawiacze |
---|
Właściwości:
- Skład: Kwas o-fosforowy 36%
- Wyrób medyczny klasy IIa
- Posiada optymalną konsystencję a jego składniki zapewniają idealne wytrawianie opracowywanych powierzchni.
- Na skutek wytrawiania kwasem o-fosforowym dochodzi do rozpuszczenia składników mineralnych i zwiększenia chropowatość powierzchni zęba.
- Trawienie wytrawiaczem stomatologicznym prowadzi do wzrostu energii powierzchniowej, co znacznie poprawia zwilżalność szkliwa przez system wiążący.
- Wytrawiacz ma postać żelu, dzięki czemu ograniczone zostaje niekontrolowane działanie demineralizacyjne kwasu o-fosforowego na twarde tkanki zęba.
- Forma żelu zapewnia stałą wilgotność trawionej powierzchni oraz zapobiega blokowaniu powstających mikrokanalików solami wapnia strącającymi się podczas procesu trawienia.
- Produkt może być stosowany przy: wypełnieniach chemo- światłoutwardzalnych, lakach szczelinowych, stabilizacji zębów: stałej i tymczasowej, ortodontycznych aparatach stałych, przygotowaniu powierzchni metalowych, kompozytowych i akrylowych prac protetycznych przed użyciem cementów podwójnego wiązania
- Najpopularniejszy wytrawiacz stomatologiczny w Polsce, doceniany za specyficzne właściwości zgodne z oczekiwaniami lekarzy stomatologów, doskonalony w procesie kilkuletnich badań i testów.
- Wytrawiacz może rozpuszczać podkłady oparte na glasjonomerach.
Sposób użycia:
1. Na dokładnie oczyszczoną i osuszoną powierzchnię szkliwa nałożyć cienką warstwę wytrawiacza stomatologicznego.
2. Pozostawić na zębie około 30 sekund. Następnie przepłukać silnym strumieniem wody.
3. Dokładnie osuszyć, aż szkliwo uzyska matowo-biały kolor.
4. Wytrawianie należy powtórzyć jeśli szkliwo nie zmatowieje lub zostanie zanieczyszczone śliną.
5. Nie wytrawiać dłużej niż 60 sekund.